Így, 5O felett a családi kötöttségektől függetlenül még mindig szeretem a „Rock and roll”-t és szívesen mozgok a saját és mások rendezvényein az éjszakában, ahol sok, néha vicces élmény ér. Ezekből említenék néhányat, melyek hirtelen eszembe jutnak:
A munkám során igyekeztem pártatlanul, elõítéletek nélkül kiszolgálni minden elõadót, a legamatõrebb amatõrt is…..hiszen ha valami nagyon rossz, de jól szól, az már fél siker.
Legfontosabb jelmondatunk: Ne sürgess!
Deák Bill Gyuszi sajnálkozva tudatta velünk, hogy otthon felejtette a mikrofonját, de hazamenne érte, mire a roadom így szól hozzá: Jó, de az egyik lábad ott, a másik itt!
Beatrice koncert. Feró milyen legyen a mikrofonod? …Legyen rajta sok magas és mély, és amikor jó, akkor még több magas és mély... Gyerekkoromban, mikor még a koncertjeire jártam és elérhetetlen volt még egy dedikálásra is, nem gondoltam volna,,hogy tõlem függ majd, „besül-e a mutatvány”,vagy sem.
A hangosítási szakmában nagyon fontos feladatnak tartom a halkítást is, ezt nem titkolom, alkalmazni kellett néhány itt meg nem nevezett politikusnál…elõadónál...
Meg kell említenem a világosításnál, hogy számomra a leghatásosabb színpadi effekt a teljes sötét. Itt a sötétítési technikusnak komoly szerepe van, minthogy az „zenében” sokszor a csend a legszebb.
Az áramszünet, na az gáz!.....Meg a hirtelen jövõ felhõszakadás……!
Láttam Hobót leesni a színpadról a tömegbe,………..nem kapták el……!
Az önjelölt hangmérnökök számára, akik általában az épp fellépõ zenekar legjobb barátai, célszerû néhány üres csatornát szabadon hagyni……Melyik a lábdob?......Ez! Néhány perces tekergetés után elégedetten távoznak.
Ha azt akarjuk, hogy valami nagyon rosszul szóljon, engedjük át a keverõpultot teljes egészében a zenekar technikusának……!
Szerintem annak a hangmérnöknek, aki állandóan „Herz”-ekrõl beszél, halvány gõze sincs a hangosításról. (Csak leplezi a botfülûségét.)
Fiatal, amatõr „zenész”, nyakában gitárral, kezében zsinórral áll a színpadon …..Hova dugjam?....kérdi. Válasz: a se……..be!
Ismertem olyan zenészt, aki süket hangszerrel is tudott extázisban zenélni. (Nem vette észre, hogy kicsúszott a zsinór)
Legyen lábdob, meg basszus, a többi felejthetõ!?
A lábdob akkor jó, ha úgy szól, mint egy bálnaszív!?
Egy közismert énekes show-elemként az én mikrofonomat próbálta minél hosszabb zsinóron pörgetni, azt próbálta, le tudja-e verni a mennyezetre szerelt lámpát….Legközelebb hozott anyagba énekelt!
A „rendszerváltás” után a vörös szivaccsal ellátott mikrofon már nem volt népszerû..!
Alkalmi roadot célszerû felkérni, mert olcsó munkaerõ,…….a hangfalat úgy viszi ki a kocsiba, hogy elõtte nem húzza ki belõle a kábelt …...!?
A „legmuzikálisabb” punk mélyládában alszik…!
Olcsó hangszeren is lehet nagy sikert elérni…pl: mindegyik gitár is csak szárazfa...


1990 óta vállalkozásszerűen foglalkozom kulturális rendezvények technikai kiszolgálásával. 10 éves amatőr zenészi múltam, a főállásom és a műszaki végzettségem adta a lehetőséget, hogy koncertek, előadások, kiállítások, stb. hangosítását, világosítását, technikai igényeit maximális szakértelemmel biztosíthassam.

Jelenleg az egész kicsi klub-rendezvényektől kezdve a nagyobb szabadtéri produkciókig minden igényt ki tudok szolgálni. Nagyon fontosnak találom a berendezés kifogástalan működésén kívül az olyan emberi tényezőket, mint a szakmai hozzáértés, zene- és műértés, pontosság, megbízhatóság, korrektség.

1989 óta a pécsi Művészetek Házában dolgozom, mint technikus, ahol szintén, egyéb más tevékenység mellett, rendezvények (színház, koncert, konferencia, előadás, kiállítás) technikai lebonyolításáért vagyok a felelős.

Vállalkozói tevékenységemet elsősorban nem jövedelemszerzésnek, hanem a hobbimnak tekintem.

- hangosítás
- világosítás
- hang- és fénytechnikai eszközök bérbeadása
- zenekarok, előadók szállítása
- videoprojector telepítése
- hangfelvételek készítése
- látvány és díszlet építése
- kisebb színpadok telepítése
- adott technika üzemeltetése
- tervezés, tanácsadás

...akár több helyszínen is egyszerre! Jó vagy rosszidőben, éjjel vagy nappal egyaránt.

1989 óta élek boldog házasságban, fiam Krisztián 2001 - ben született, családomon kívül nagyon szeretem a meleg évszakokat, a tengert, a természetet, az állatokat (három macskám van), a motorokat és autókat, főleg az átépített, tuningolt custom gépeket az 50-60-as évekből, a rock and roll-t, a laza „amerikai” életformát, a szabadságot, liberális gondolkodást.

Ruschy